Kommunicera med din vallhund

on

Vallning är jakt. För de flesta bordercollies som har vallningsinstinkt är lusten att kontrollera djur väldigt stark. Vad en del som är ovana med bordercollie behöver förstå är att de gör även det utanför fårhagen om de får tillåtelse.

Bordercollien skulle haft diagnos om den var människa.
Borderline med tvångsmässiga drag. Typ. Jag skojar inte. Det är DET som gör rasen så sjukt bra inom så många områden. Världens bästa ras. De är reaktiva och besatta.

För att kunna leva ett harmoniskt liv med sin vallhund behöver man förstå och älska denna egentligen väldigt enkla hunds behov av tydlig kommunikation om hur vi vill den ska bete sig i olika situationer.

Att inte kommunicera med en bordercollie som har problem i vardagen är ett stort misstag. Jag hör en del ägare berätta att hunden låser på saker i omgivningen, buffar, gör utfall, fastnar och morrar etc. Det är inte okej beteende. Det är inte osäkerhet, nej! Det är vallhunden som håller på och tramsar och behöver  kommunikation från oss människor om hur vi vill den ska bete sig!

Självklart finns det individer som har andra beteendeproblem där motbetingning och skvallerträning med mera är metoder som skulle passa bättre men nu pratar jag om hundar som inte har något mer fel i sig än att gör det de är hårt avlade för. Valla.

Att kommunicera med sin kompis och säga vad man vill och erbjuda alternativ är inte något negativt. Det gör hunden trygg och den kan stänga av och sortera sin omgivning bättre.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s