Hetsjakten fortsätter:-(

on

Angående den hundväst som säljs
under varumärket ”Back-On-Track”

Nationella Dopingkommissionen (NatDopK) vill uppmärksamma SKKs medlemmar på att västen Back-On-Track marknadsförs med information om att den har egenskaper som påskyndar bland annat läkning av olika skador på hundar, och/eller häver smärta för hunden och att detta sker genom att västen är preparerad med ospecifiserade keramiska substanser.

Därigenom har NatDopK beslutat att västen faller under Dopingreglementets 7.1 Otillåtna metoder, vilket betyder att det är 14 dygns karenstid efter det att västen använts. Karenstiden innebär då att hundägaren inte får använda ”Back-On-Track-västen”14 dygn innan hunden deltar på prov, utställning eller tävling. Denna karenstid gäller oavsett om hunden anses vara frisk eller inte.
NatDopK vill uppmärksamma att västen Back-on-Track marknadsförs med att ge följande effekter;
Smärtlindring
Lindrar inflammation
Minskar muskelspänning
Ökad blodcirkulation
Läkning påskyndas
Lindrar och påskyndar läkning av skador i muskler och leder
Uppvärmning av muskler inför arbete eller fysisk träning
Förebygger skador i muskler och leder

NatDopKs beslut grundar sig, dels på Dopingreglementets 7.1 Otillåtna metoder, dels på det faktum att Djurskyddslagen föreskriver att djur som är sjuka eller har/visar smärta inte får belastas. Med andra ord inte delta vid prov, tävling eller utställning. När det gäller träning kan inte lagen tolkas på annat sätt än att endast rehabiliteringsträning är tillåten.
När det gäller Nationellt Dopingreglemente för hund ska det också uppmärksammas att detta skiljer sig på ett flertal punkter från dopningsreglementen på humansidan. Orsaken till detta är främst att det rent juridiskt anses att varje människa själv svarar för sin behandling och medicinering. Detta kan av ganska självklar anledning inte ett djur svara för.
För de hundägare som önskar använda en värmande väst så är till exempel västar av Neupren- eller Fleecematerial tillåtna för att hålla sin hund varm.

 

Kommentar: Vad har BoT och våra djur gjort för att förtjäna denna behandling? Här försäker vi hålla våra djur hela och fräscha med alla medel och sen kommer organisationen som står för avel med djur som varken kan andas eller föda själva och stoppar något som är främjande för våra djur. Skitirriterande är ordet och inte för att jag använder det speciellt mycket utan för att det helt enkelt är ett skitbra täcke som inte förtjänar denna dåliga reklam. Majsan har ett täcke men för hennes del spelar det ingen roll längre. Hon tävlar ju inte. Men jag ser de stora fördelarna av täcket för våra djur, som nu hamnar i skuggan av denna kollektiva bestraffning av oss djurägare. Att använda det på skadade djur för att sedan kunna tävla är en annan sak. Det är inte ett magiskt täcke som heelar en direkt…

Ibland ska man inte tänka på detaljer utan se till helheten.

5 kommentarer Lägg till din

 1. toktassarna skriver:

  Har du testat Bot på dig själv? För mig verkar det nämligen rätt magiskt 🙂 Krampkänningar försvinner på en halvtimme 🙂

  Jag tycker det är bra att diskussionen förs, sen om det är rätt att totalförbjuda täckena är en annan sak, isf vill jag se säker forskning som visar på att det faktiskt fungerar antinflammatoriskt.

 2. Michelle skriver:

  Håller med ovanstående och Dig Jenny. Detta är något dumt påhitt…

 3. jennymorales skriver:

  Oh härligt för dig!!!
  Jag har nackskyddet eller vad man ska kalla det. Vet inte om jag skulle kalla det magiskt dock. Hände inte mycket tycker jag- mer än att det blev lite extra tyg runt halsen:-) kanske lite varmare…

 4. Åsa o Lovis skriver:

  Nä, det är sant, nackskyddet jag har känns inte heller. Däremot om jag lägger det runt en krampande vad så känns det nästan direkt att det hjälper. Vaden har stor msukel och mycket blod att strömma igenom, axlarna är väl inte lika muskulösa…

 5. carin skriver:

  hejsan

  jag använder dessa produkter själv, har en whiplash skada m.m …jag har även ett täcke till min hund ,,men att det skulle bli så här är totalt virrigt ,, jag tävlar och kommer fortsätta med det,, hur ska dom kunna bevisa om jag haft täcket på innan jag kommit till tävlingen tex,, att skk inte tar reda på fakta innan dom skriker gör mig tokig,,,
  travet har ju bot och där är det godkänt,, hur kan det vara det då???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s