Skarpa och mjuka BB- signaler

on

Har idag haft lite för mycket tid för att göra ingenting (sjuk) så jag har ägnat den till att kolla på Jenny Damms filmer. Som jag förstår det och tolkar det kör hon sharp och straight bakombyten. Sharp bakombyten signaleras nära inpå hindret och med muntligt uppmärksammande kommando före. Det straighta bakombytet signaleras inte muntligt utan hon gör ett bakombyte och byter till sin lead hand och hunden fortsätter framåt. I exemplet i dvdn kom stjärnan fram. Sen började jag fundera på en del saker gällande mig och min hund och kom fram till följande:

Gör jag bytet på diagonalen (1)rakt av signalerar det att hon ska svänga höger skarpt enligt ritningen nedan dvs som en staket situation. Håller jag mig däremot kvar på vänster sida (2)tills hon fäst på hinder 2 blir det en stjärna.

Jag gör mao ganska annorlunda. Vilket leder mig till några frågeställningar: 
Vilka nackdelar har det för mig? Vilka fördelar finns för en segsprungen människa att göra si eller så?

Tror att det för mig ligger fler fördelar att fortsätta som jag gör eftersom jag inte är en gasell och möjligheten att vara så nära hindret är sämre. Ser dock fördelen i att jobba nära hunden i ren systematik i vissa lägen- men i just detta inte för mig. Ser ju snyggt och bra ut när Jenny Damm gör det. Däremot borde jag lägga in en signal för vad jag väljer kalla ”skarpt” bakombyte och vara tyst för det ”mjuka” bakombytet. Det vill säga ytterligare en lite hjälper till hunden. Jag tänker mig att mina signaler oavsett verbala eller fysiska ska gå att ges så tidigt som möjligt samt vara tydliga även på avstånd. För oavsett hur läckert jag tycker det är med en del förare som springer som galningar och har stensäkra hundar så är jag fortfarande inte en gasell och måste anpass mig till mina förutsättningar och ibland kanske till och med träna annorlunda.

Vad tycker ni? Hur handlar ni i situationen nedan? Min skiss är inte så läcker men jag tror man förstår..

4 kommentarer Lägg till din

 1. AnnaKarin skriver:

  Jag tror som så att du inte ska ha så… alltså inte så mkt fokus på vart du befinner dig… säg att su ska ta stärnan och är långt efter då måste du ju kunna få ut henne ordentligt i stjärnan. Har du då din placering av bakombytet långt bak som ett kommando för ”sharp bb” så kommer hon att missa ett hinder och göra staket…
  Försök att komma på ngt där det inte spelar ngn roll vart du befinner dig utan som handlar mer om vad du visar med kroppen då binder du dig inte vid att hinna till vissa platser… kanske blev lite flummigt men jag kan förklara när vi ses kramar!

 2. jennymorales skriver:

  Man får testträna helt enkelt;-) menar att min placering handlar om att jag håller in på bytet tills hon fäst oavsett mitt avstånd till henne. Ja vi får bubbla sen:-)
  Inte alls flummigt ak. Svetlana tumanova har verbala kommando tex.

 3. Sara Persson skriver:

  Tjenare! Vill du träna med oss i lokalen i riksten i morgn mellan 12-16. Vore jätte kul!
  Kram Sara med Nogger, Ned & Troja

 4. Sara Persson skriver:

  kanske skulle skriva min hemsida, om du ska svara 😀
  http://www.freewebs.com/noggertroja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s