Om lycka…

on

Vad är lycka egentligen för dig?


Att få dela sovplats med någon du tycker om?…

Jag har kommit fram till att lycka för mig är att dela upplevelser med andra, djur som människor. Många av de lyckliga stunder är just de man delat med någon…
När jag omger mig med bra människor mår jag bra och känner mig lycklig. Då kan jag även dela min lycka med resten av världen. För i slutet av dagen.. så spelar egentligen inte resten någon roll…Lycka handlar om att dela!

En inklistrad artikel nedan eller läs den direkt här

Att leva i nuet är en svår konst. Många av oss lever med tankarna på hur det ska bli sedan, då vi ska börja leva på riktigt. När vi har skaffat den där drömlägenheten i innerstan, köpt en platt tv-skärm och träffat en riktigt snygg partner. Då kan allt börja, då först kommer vi att bli lyckliga. – När vi tänker på hur bra vårt liv ska bli sedan, så finns det inget smolk i bägaren. Vi tänker inte på att den nya lägenheten vi vill ha behöver städas. Eller att det kan regna och vara myggigt på den dyra semesterresan. Vi har en idealiserad bild av ”sedan”, säger Bengt Brülde.
Han är doktor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om vilka strategier som fungerar för att vi ska må bättre och vara lyckligare.
– I lyckoforskningen kan man se vilka faktorer som rent statistiskt gör folk lyckliga. Det finns ingenting som tyder på att materiella ting skulle göra oss påtagligt lyckligare. Även pengar är ganska oviktigt för lyckan.

Visst kan man känna ett lyckorus när man fått löneförhöjning eller köpt en ny fin lägenhet. Till en början. Men ganska snart är lyckan nere på samma nivå som innan, säger han. Det finns något som kallas för habitueringseffekten – att man vänjer sig vid det man har.
– När vi tänker över hur vi vill leva vårt liv är det viktigt att ta hänsyn till habitueringseffekten. Annars kan man hamna fel. Det är också det starkaste argumentet för att inte satsa för mycket på det materiella.
Lyckoforskningen visar i stället att det är kärleken till en partner eller nära vänskapsrelationer som har störst positiva effekter på lyckan. Och att man i stort sett alltid mår bättre av att göra saker tillsammans med andra än på egen hand. Men i vårt samhälle finns det en klyfta mellan vad som faktiskt bringar lycka och vad vi föreställer oss ger lycka.
– Det finns en perfektionism som målar upp en bild av vad lycka är. De bilderna är svåra att göra sig kvitt. Mycket kommer från reklamens värld. Där är alla vackra, har platta magar och lever i perfekta hem. Vi får för oss att vi behöver allt det där för att duga.
Vi försöker fixa världen runt omkring oss – bostaden, prylarna, kroppen eller arbetet – så att den passar vår bild av lycka. Men perfektionismen är ett hinder som ger falska föreställningar om att vi skulle bli mer lyckliga om vi lyckas hitta det perfekta, säger han.
– Traditionella vishetsläror lär ut att det gäller att lära sig att gilla läget och sig själv. I stället för att försöka ändra på världen ska man ändra sin inställning till världen.

Inom lyckoforskning finns det en undersökningsmetod där försökspersonerna har en liten dator med sig överallt. Då och då plingar den till och då ska man skriva in vad man gör, med vem och hur man mår.
– Vi borde alla ha ett litet pling i huvudet och göra oss medvetna om hur vi mår i olika situationer. Det är viktigt att lära sig att bli varse vad man mår bra av och vad man inte mår bra av. Vi kanske kommer fram till att vi mår bättre på arbetet än hemma, eller att vi inte trivs så bra med vissa människor eller aktiviteter.
– Det tog mig flera år att komma fram till att jag inte tycker så mycket om att leva partyliv, därför att bilden av att det ska vara kul var så stark.

Bengt Brülde nämner en annan stark bild av lycka i vårt samhälle – utlandssemestern.
– Det finns en föreställning om att det är väldigt skönt att sitta på ett varmt ställe och göra ingenting. De här bilderna av lyckan är spridda av turistindustrin. Att vara passiv och lata sig är åtråvärt, vi jobbar hårt för det målet, men få uppskattar det när vi väl nått det.

Han tar upp psykologiprofessorn Csíkszentmihályis forskning, mannen som myntade begreppet ”flow” (flyt). Flow är en känsla man har när allting fungerar som det ska, när allt stämmer. Känslan uppnår man när man ägnar sig åt utmaningar som ligger nära gränsen till vad man klarar av. Uppgiften ska vara så krävande att den tar ens fulla uppmärksamhet. När vi ser tillbaka på en sådan stund säger vi ofta ”då var jag lycklig”.
– Den största lärdomen av hans forskning är att vi är gjorda för aktivitet. Det är ett misstag att tro att lycka kommer när man sitter och gör ingenting, säger Bengt Brülde.
– Vi människor är målinriktade varelser. Det är meningskapande att vara på väg mot ett mål. Men när vi väl kommer fram så var det inte så märkvärdigt som vi trodde. Vi kanske måste lära oss att förstå att den största livskänslan är när man är på väg mot att förverkliga sina mål.

MIA SJÖSTRÖM

En till med ett annat perspektiv…Sverige är bland de lyckligaste……enligt senaste forskningen...http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskarna-bland-de-lyckligaste

Jag har läst en del av Csíkszentmihályis böcker och det är faktiskt riktigt spännande med lyckoforskning. När jag läste på global utveckling pratade vi om just detta och även hur statistiken låg. Då tror jag Brasilien och några centralamerikanska länder låg i topp. Det förvånar mig faktiskt inte alls och ser lite skyldig subjektiv ut…*ler*
Det som förvånar mig är att Sverige plötsligt ligger i topp. Tycker det inte finns ett mer otacksamt och olyckligt folk än svenskar. För otacksamhet handlar också om att inte uppleva tillfredsställelse – som lycka till stor del handlar om. Det går helt enkelt inte ihop för mig. Finns inga som klagar och gnäller så mycket som svenskar överlag. Jag är medveten om att det finns ett historiskt perspektiv som påverkar men ändå, vi är likt förbannat ett gnälligt folksläkte som förväntar oss och tror att andra ska ”fixa” lyckan åt oss.
Att man är lycklig och tacksam för en sak behöver inte betyda att man är blåst, nöjd eller överkörd. Bara att man är glad för det som finns och med insikt om att det självklart kan bli ännu bättre..svårare än så är det inte. Jag har så många exempel jag skulle vilja ta upp men sekretessen från jobbet gör att jag inte kan det. Men ni skulle bli förvånade över vad folk är otacksamma och olyckliga över. Ja faktiskt, i samma mening.

Jag ska nämna tre saker som just idag gjort mig lycklig:
1. En kursare och dess hund fick en AHA-upplevelse. Husse sa AHA!, hunden sa JAG KAN!……ren och skär lycka. Jag tror han var lika euforisk som jag…
2. När Maja glatt knallar in hos grannen som ska passa henne ett par timmar och glömmer bort min närvaro. Ren och skär lycka att se sin hund trippa iväg glad och trygg i sig själv med attityden livet leker. Sen behöver vi väl inte nämna att hon är lycklig med alla spansktalande..hon förknippar dom med min mamma….
3. När jag tränade tjejerna idag på parkeringen i Sollentuna. Ren lycka att träna dom där två hjärtana!

Kontenta: Jag ska banne mig inte sluta med hundträning…slå mig hårt i huvudet om jag någonsin får för mig att börja samla frimärken eller spela innebandy.

Ps. jag är en jävel på vara målvakt;-) Någon som är sugen?

7 kommentarer Lägg till din

 1. Helga skriver:

  jag försöker kontra med tre saker som faktiskt hände igår och som inte bygger på något roligt jag ska göra i framtiden utan är mer kopplat till nuet:

  1. att mina nördvänner på jobbet är så härligt engagerade, positiva, glada, underbara, entusiastiska och fantastiska människor. de ger energi. 🙂
  2. att jag kom igång med gpgpgpu-programmeringen och äntligen får sitta och fippla med statistika beräkningar på mitt grafikkort.
  3. att johan trivs bra på sitt nya jobb.

 2. jennymorales skriver:

  Dela……………………………………
  Du delar energi och tankar med dina nördvänner, du delar glädje med ditt grafikkort-vi kan ju låtsas det är en vovve;-), du delar glädjen med johan. Underbart!

  Ps. hälsa Johan att jag också är glad för hans skull!

 3. åsah skriver:

  å! Du har så rätt!! hundträning ger energi och gör en lycklig! men så mycket annat också.. det är så lätt att bara fastna i det negativa ibland.. men man har ju så mycket bra.. som härliga vänner 😀 kram!

 4. Helga skriver:

  jag delar glädjen över mitt grafikkort med mina nördvänner. hade det inte varit för dom hade jag inte haft det och de följer allting med intresse och entusiasm och hjälper mig mer än gärna. så gpgpgpu:n är i allra högsta grad delad. Å själva projektet jag använder det i gör jag tillsammans med en mycket trevlig och entusiastisk kollega, så delat där med. 🙂

  delat är inte bara dubbelt, det är fanimig så mycket bättre. 🙂

  (gpgpgpu = genetic programming on general purpose graphics processing units 😉 )

 5. jennymorales skriver:

  Helga: den var bra!

  Åsah: Jag är också lycklig av de fina vänner man delar livet med. Fasiken vilken tur man har!

 6. Just nu är lycka för mig en mindre ond rygg och en hund som förhoppningsvis snart får börja träna ordentligt igen när tårna är fit for fight. 😉
  Jag och Sofia planerar för fullt… håll utkik!
  Kram H.

 7. propiraya skriver:

  Fan vad bra skrivet! 😀 Lyckan är här och nu! I totally agree!! ❤
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s