En underbar helg!

on

Haft en helt underbar helg på så många sätt! Framför allt gick jag upp halv sju hela helgen för att följa Sofia och Tias deltagande i NM lydnad. På Söndagen hade jag ont i magen och sen kom lite tårar;-) På lördagen slutade dom som bästa svensk på tredje plats inför söndagens final. Hur spännande som helst började det bli på slutet idag när flertalet hundar antingen sprang för fort på hala mattan och fumlade med eller snubblade över apporten eller sprang för sakta men gjorde fina apporteringar etc. Ibland fick någon till det men vips rök poängen då den tjöt eller pep till. Helt plötsligt efter att Sofia och ett till ekipage (Maria och Ylle)varit inne—- ligger Sverige både 2 och 3:a!!!!

Stort grattis Sofia och Tia-vinstlotten!!!! som om jag förstått allt rätt tog SILVER!!!! Debuten på NM gick väl ganska okej eller? *ASG* Så glad för er skull!!

Ett annat trevligt inslag i helgen var att jag flyttade in i familjen Westerlind -Björling nya hus, 10 min från mässan. Perfa!!!! God mat och lite men god sömn  fick jag. Det gör vi om! Typ på nyårsafton;-)

Stötte även på Minis uppfödare Cima och det var ju trevligt att ses. Hon bor lite för långt borta tycker jag…träffade en massa andra goa människor som jag inte sett på himlans länge, kul!

Nåt som gjorde mig lite ledsen i ögat var faktiskt utställningsbcna. Som vanligt tycker inte jag att ett aussiehuvud och en corgi kropp är något som ska märkas med etiketten bordercollie. Tyvärr. Vi får inte glömma att bordercollien är en vallhund i grund och botten, med eller utan sina nojjor och aktiviteter och allt folk med utställningsbc tycker är så skönt att slippa. Dessvärre ser jag en trend att man importerar utställningshundar för att man tycker att våra bordercollies är för dåligt byggda. Till viss del kan jag hålla med. Kritiken kommer ju inte för att det är kul att importera hundar med allt det innebär utan just att hundarna inte håller sig hela. Alldeles för ofta får man höra om dåliga ryggar som ju en dåligt vinklad hund kan få, ocd, svaga tassar, diffusa smärtsymptom i leder etc.  Det är fan inte kul heller. Har själv tänkt tanken ibland att jag ska importera något helt annat men jag vill faktiskt ha vallegenskaperna. Jag gillar bordercollien som ras, med alla sina egenskaper.

Samtidigt ser jag och hör om folk som ÖVERarbetar hundarna i tidig ålder, tränar för länge, för ensidig träning, inte håller efter hunden, motionerar hunden för lite etc. Border collien må vara en arbetsnarkoman men även Ferraris behöver tankas ibland och lackas ibland. Dom går också på bensin och slits…en tanke bara. Vi måste sköta om våra vänner även om dom aldrig tycks bli trötta…dom är ju våra bästa vänner!

Luften är fri och man får givetvis göra som man vill men det här är min blogg så jag får tycka;-)

Chihuahuas i ROSA barnvagn kanske är snäppet värre? Mmmm jag såg en sån idag……………………………!

Hittade även ett nytt foder till Mini, k9natural och hon älskar det. Lufttorkat färskfoder. Mums!

Är sjukt inspirerad efter helgen och har redan kört ett kort pass. De nya leksakerna var mycket roliga. Å andra sidan är det mesta roligt i Minsanns värld…;-D På tisdag blir det lydnadscoachning igen. Ser fram emot det.

Är helt slut och orkar inte nåt annat än att få besök av Jocke och ligga i soffan. Ska sova tidigt;-)

Må så gott!!!! och glömt inte att allt sker av en anledning. Det tar bara en stund att inse det ibland…

 

 

8 kommentarer Lägg till din

 1. åsah skriver:

  synd att jag inte såg dig! men supergrattis till din kompis… grymt bra jobbat! Förstår att du är inspirerad…
  du har rätt, ofta är det svårt att skilja på aussie och border.. är det en ”working” aussie kan dom se ut som en border, eller en utställningsBC som en aussie.. men men, så är det och kommer nog alltid vara.. tur att det finns som som avlar på egenskaper man vill ha 😀

 2. jennymorales skriver:

  Skillnaden är bara att Aussien har gått den hårda vägen till mötes och delats upp, bordercollien har inte den uppdelningen i Sverige pga avelskravet. Dock finns det hundar som är mer eller mindre begåvade i vallningen. Den dagen vi tar bort det avelskravet är rasen illa ute. Vill man ha nåt annat kan man köpa en annan ras eller importera och hoppas den vallar för annars kan man inte avla;-) Varför ska just bordercollien som är en vallhundsras göras om? jag fattar inte det. Vill jag ha en lugnare hund som inte reagerar och är kvick, har roliga besattheter och älskar att jobba, ja då kan man köpa nåt annat kul. Finns massor med andra raser.

  Som du tex, som inte vill ha en hund med eye för lydnaden, och som inte fascineras av bordercollien och istället köpte dig en häftig aussie som kommer fungera alldeles super till det du tänkt ha den till. Vill jag ha en rosa tröja köper inte jag en röd och hoppas den bleks med tiden;-) Förlåt nu gick jag igång..puss på dig! Synd att vi inte ringde varandra…..

 3. åsah skriver:

  ja. jag vet.. jag tycker inte heller det är roligt.. tråkigt med aussien också tycker jag!! allt jag menade är att det är svårt att stoppa… kommer alltid va folk som tycker ”ja, men bordercollie är ju så lätta och lydiga” och inte vill ha dom andra bitarna… varför de inte väljer andra raser vet jag inte?

  hehe det är inte för lydnaden som jag inte vill ha en hund med för mkt eye, det är bara att jag tycker det är jobbigt i vardagen, speciellt när de inte får uttryck för det i vallningen.. har sett många border som inte får jobba som vallar allt (med eye)..

 4. jennymorales skriver:

  Mini har mycket eye och hon valla ingenting i vardagen..;-)men maja osm är blandis har varit en jäkel på valla allt..hua!

 5. åsah skriver:

  hehe.. ja.. det är ju skillnad på valla och eyea förstås.. men det borde väl vara en del av vallningen? så om hunden eyear nåt, kan man säga att dom vallar då? eller måste dom va in ”action”?

 6. Jessica skriver:

  Mini vallar inte tervar på promenad då….

 7. jennymorales skriver:

  hahahahahaha! ja tervar gillar hon att valla. Eller Åsah hon springer fort ut till kl tolv och sen står hon där och glor. Hon leker så;-)Tror det naturliga rörelsemönstret kommer fram och hennes är fort ut och sen i balans. Har hon gjort sen valp och gör även utan objekt. Tror inte jag tänkte på detta då jag inte ser det som ett problem vilket var huvudfrågan i tråden ovan;-) det är skönt att hon inte vallar annat som bilar och cyklar.
  Jag tycker eya saker absolut är en del av vallning.

 8. åsah skriver:

  hehehe.. ja, jag ser faktiskt endel eye hos Rusa också, även om det inte är som en Border, egentligen är det nog inget problem om de inte vallar annat, men bara en sak som jag har svårt för 😉 Skönt om dom inte vallar farliga saker dock, men det kan ju även en aussie eller vilken vallhund som helst göra…
  men vem vet, kanske man står där med en border nån dag 😉 men då blir det nog inte heller nån utställningstyp! usch för utställningar! skönt att ha en uppfödare som inte bryr sig så mkt om sånt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s