Lydnadskurs, eller öh en massa svammel svammel….blubb blubb

on

Helhet, kedjor och störningar

Har deltagit som åhörare på en mycket intressant kurs för Maria Hagström/Brandel.
Flera av hundarna hade problem med ljud och därför kom frågan upp. Speciellt som den påverkar helheten. Jag blev såklart liiiiite nojjig och började tänka en del på Mini och vår lydnadsträning. Som tur är har jag begåvats med en hund som inte ljudar i arbete. Eller har jag tur verkligen?

Redde ut mina tankar och kom fram till en del saker. Obs! Det här gäller för min individ till hund eftersom bara jag vet vad jag tränat med henne och hur.

Det hon är mest grundad i är agility. Där vill jag ha hög fart redan från början i allt utom själva hopphindrena. En del människor har tyckt det är dumt att ha hunden så på från början men jag tycker det har både för och nackdelar beroende på vad man har för individ och hur man tränar. En smaksak och beror ju lite på vad man är för person också. Därmed har hon lärt sig att hantera sin sinnestämning och ändå hålla koncentration.  Ett balanshinder med kontaktfält kan ju liknas vid rutan. Fort dit (ut till rutan) och över hela vägen med fart(hitta rutans mitt), inta två på två av (ställa sig på kommando och stå kvar tills (stadgan i ställandet) fort fram på släppkommando.(släpp position och spring till förare). Delar man upp det sådär blir likheterna synligare. Varje sådan del är väldigt väl intränad. Under en tidig period hade vi problem med slalom då det var så självbelönande att göra om och om igen i slalom när det blev fel. Kom fram till att du får ett försök hjärtat, sen gör vi nåt annat mindre roligt. Helt utan press. Bara sorry, du blev helt snuvad på ditt älskade slalom för du satte det inte, vännen. Sen fick hon nytt försök senare och vips började hon sätta saker på en gång. Så har jag hanterat henne när hon inte koncentrerar sig utan bara springer. Det förutsätter ju att hunden kan sin uppgift dock. Annars skulle jag inte göra så….en hund som alltid gör sitt bästa ska inte bli ledsen.
Samma sak skulle man ju kunna tänka i vittringen. Kan hunden och har den tillräcklig med belöningshistoria i det momentet och den dödar för att få göra det igen -och- är fylld av självförtroende, gör rätt på första eller bli snuvad;-D

Skillnad mellan agility och lydnad är givetvis solklar, agilityn är slut på typ 35 sekunder;-) sen är det över och man kan pysa ut utanför plan. Hundarna vill ju vidare och det finns liksom inte så mycket att hetsa upp sig för mer än förare som inte visar vägen i tid.
Sen finns det inte lika många tydliga ställen som i lydnaden där hunden behöver lära sig att växla sinnesstämning. Dessa bitar gör verkligen skillnaden. En stor skillnad men jag tycker
ändå det är kul att nörda lite om det då jag funderat på hur jag ska gå vidare men Mini.

Minnesvärda kommentarer från kursen:

Ett fel får inte bli en snabbare väg till belöning, dvs föraren känner att nu har vi gjort så många fel att jag måste få belöna nåt, snart.
Istället: Bekräfta för hunden utan belöning att den gör rätt och fortsätt. Belöna senare när hunden fortsatt göra rätt.

Förbered hunden-optimera chanserna att lyckas!
Något jag måste fundera över. Typ igår.

Vi belönar hunden för att TA I och vill sen ha STADGA. Svårt.
Ja svårt som fan. Men jag har idéer;-D

Egna ”konstateranden” som jag behöver reda ut:

Vid min sida mellan moment eller pysa ut mellan. Vad är bäst för Minsann? Enklast är väl att gå ut och testa helt enkelt.

Har mina förberedelser inför moment verkligen ett bra syfte? Detta är något jag själv tänkte på under kursen då jag hörde andras förberedelser. Måste fundera över vilka är mina och vilket syfte har dom? behövs dom alltid och var i såfall?

Fortsätta sin egna tävling utanför plan. Dvs ut och köra en apportering och ett ställande. sen belöning. Eller kanske ett upplet? Lära henne att uppgiften fortsätter utanför plan ibland. Kanske kan vara en idé för att ytterligare förstärka att jobba på du med din uppgift, ibland är den lång ibland kort.  Dock går det inte att komma ifrån att hur mycket vi än gör andra saker efter moment för att inte belöna direkt efter så vet det flesta hundar att nu är tävlingen slut och snart vankas belöning. Eller så är jag knäpp eller för oerfaren men jag tycker faktiskt dom är så pass smarta. Vilket i sig inte är ett problem men kanske långa förflyttningar mellan moment gör att förflyttningarna på vanliga tävlingar blir a walk in the park? Missförstå mig inte, jag tror inte Mini bryr sig om det är tävling eller inte, hon vill träna, däremot tror jag att hon säkert kan lära sig att det är slut vid ett visst moment;-) och då få lite bråttom att göra klart ett och ja då borde hon vara mer fokuserad på sin uppgift. Men jag tror dock man kan undvika en del otålighet och okoncentration på andra sätt. Bara att man måste komma på dom;-D

Belöna för att behålla koncentration eller belöna för koncentration, viktiga skillnader. Det här slog mig också under kursen. Just skillnaden. Bara en tanke sådär.

Förändringar
Ska passa mig för att göra för stora förändringar i mitt träningssätt så jag inte får fram ljud. Det är lätt hänt att man lär av andra duktiga och går deras väg men det är ju inte vår väg nödvändigtvis. Vi ska fortsätta inspireras.

Fortsätta jobba vidare med störningar för om Nassebus inte ljudar så är hon kraftigt störd av hinder och sånt hon kan fästa vid och gå igång på. Även andra hundar;-) No dog is perfect;-)
Funderar på om jag ska börja träna lydnad på agilityplan också. Ägnade ju halva hösten åt att kunna vara på apellplan…bredvid agilityplan. Hade jag haft en hund som kan blanda agility och lydnad skulle jag även träna låtsaskedjor. Typ springa tunnlar till en vittringshög, sen platsliggning, följt av hopp över hinder. Slut. Men det kan inte jag som dagsläget är.

Sist men inte minst, Lär av kedjorna! Gör inte om samma fel igen. Åtgärda fel. (Maria)

Jag har så mycket att lära mig om kedjor. På måndag eller kanske redan imorn ska vi träna helhet;-) och på fredag störningar med övningar tagna direkt ur kursen. Hoppas Michelle är på;-D som planerat.

Imorn fortsätter en ny kursdag med fokus på föraren. Spännande!

7 kommentarer Lägg till din

 1. agilityeboni skriver:

  Åhh mycket tänkvärda saker!
  Men låter ju som en toppenkurs *ASVIS*

 2. åsah skriver:

  vad kul! verkar spännande!! jag tränade lydnad med vazy på agilityplan.. inte lätt!! speciellt att gå fritt följ mot ett hinder eller liknande.. haha… ibland är det svårt att se hur allt det här ska funka i praktiken.. vill gå kursen själv!

 3. jennymorales skriver:

  Åsah: är väldigt nöjd med att jag anmälde mig. En del saker är ju solklara men väcker liksom inspirationen hos en själv och får en till en Doer och inte en thinker..hihi

 4. Sofia Tia skriver:

  Bra Jenny!

 5. Låter som en riktigt bra helg! Härligt att den gav mkt inspiration:) ”Doa” på:) Kram

 6. Tack för trevligt sällskap!

 7. åsah skriver:

  vad hände på dag 2 då? Några nya idéer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s