Om belöningar

on

Under kursen och på vägen hem pratade vi om det här med att felaktigheter ofta leder till belöning. Ja exempelvis: hunden ljudar efter 15 sekunder FF, du tar paus för att ljud uppstod, du startar om, hunden är tyst och handen på hjärtat, visst vill du belöna nu för att hunden är tyst? det var ju det vi felade den för? Korrekt beteende = belöning?

Alltså, istället för att göra det den ska, vara tyst och koncentrera sig så fick den en genväg till belöningen genom att först ljuda och sen få belöning för att vara tyst. Sen sitter man i den båten. Eller?

I detta fall har man flera alternativ. Jobba vidare som planerat eller ändra kriterierna för belöning och belöna tystnad fast det inte var planen. Vad är bäst?

Eller har vi egentligen fel kriterier från första början om vi måste resonera så här? eller brister i grundträningen om felaktigheter poppar upp?

Hunden går fot, gör oengagerad vänstersväng, börjar om, gör bra sväng. Belönar.
Jag vill belöna det, men det blev ju åter igen en genväg. Eller? Tänk om jag tänkt gå en hel fyrkant…då blev det ju en genväg.

För mig är det viktigt att hunden vet VAD som var rätt. Därför vill jag bekräfta det med belöning. Dock föreslogs det på kursen att man istället kunde bekräfta hundens insats på annat sätt. Typ att klappa den och säga att den är duktig.

Där är jag nu Jag har äntligen tagit tag i det som är minst roande i min värld. Platsliggning. Har länge funderat på hur jag ska göra det lite roligt för mig själv och om jag planerar så blir det roligt och ett riktigt moment. Just nu ska hon ligga! Punkt. Jag övar på att stå vid hennes sida, framför, osynlig, etc. Hon ska bara ligga kvar tills jag säger Mini och då ska hon sätta sig. Allt annat innebär ligga kvar och belöning i backen. Det som hände igår var att jag utmanade henne lite för länge. Dvs ställde mig i fotposition när hon legat rätt så länge. Stod kvar och gjorde ingenting. Tillslut satte hon sig själv. Sa att det vart lite tokigt och la henne igen. Gick ifrån gjorde samma saker som innan, ställde mig där igen. Låg kvar, klappade henne och sa att hon var duktig. Gjorde samma procedur igen. Ställde mig, väntade. Gav en korvbit. Duktig hund. Min naturliga instinkt var att belöna direkt efter första tillbakagången när hon låg trots att jag var stod i fotpos, då hade jag dock givit henne belöning när hon förväntar sig det, samt kortat vägen till belöning. Nu fick hon vänta ännu längre.

Det kändes bra där och då men jag är fortfarande kluven. Var vill jag använda detta och när? får nog testa mig fram. Men spännande är det…

 

 

 

 

En kommentar Lägg till din

  1. åsah skriver:

    låter spännande. Ja, tror ändå det är rätt bra att vänja dom vid att de gör rätt, leder till att de får fortsätta mot belöning, men jag vet aldrig hur man kommer dit. Ska bli spännande att se. kanske ett tema till våra privatlektioner??
    jag ska träna in platsliggning med fryst huvud! Vilket projekt! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s