Leka med ord och toner

on

Helene har nyss bloggat om ordförståelse och jag vet att fler håller på med det i denna långdragna fantastiska vinter…jag själv gillar att få idéer av andra och nu tänkte jag dela med mig om hur jag gjort.

Först har jag börjat med att använda mig av föremål som är olika. Dvs trä, tyg, hård plast, mjuk plast etc. Sedan har jag eftersom hon är extremt apporteringsvillig och sugen, börjat med att endast låta henne välja prylen jag valt på ordkommando. Allt annat är koncentrera dig hjärtat…Upplever att hon kopplar bättre och är mer fokuserad. Det handlar inte om att apportera fort utan om att lyssna och välja rätt. Vartefter hon lärt sig namnet på föremålet har jag lagt ut det bland några föremål till. Då får hon diskriminera bland flera föremål. Sedan har jag lagt på fler. Hon får även hämta som ur en vittringshög, RÄTT föremål. Nästa steg blir att lägga ut dessa föremål normalt i hemmet och fortsätta. Tror att om hon vet hela stegen så kommer resten av prylarna komma enklare. Hon rä rätt duktig faktiskt och hon verkar gilla leken!

Har även hittat på en liten lek vi gör, som jag kallar 1,2,3…den är mycket användbar till att lära nivåer i rösten. Med mycket koncentration.

Ser ut såhär: Jag lägger ut godbitar framför henne på golvet och för varje godis säger jag 1,2,3 osv. Vid en viss nivå på min ton, får hon ta godbitarna. Ibland dröjer det många tal, ibland bara till 3….osv. Hon vet spelreglerna och dom har endast handlat om självbehärskning, inga nej, utan ren koncentration och att lyssna NOGA har konsekvenser av att man får den tonen man vill ha….Dökul om man frågar Majsan, även Mini är med på ett hörn i denna lek. I bland kör vi den tillsammans. bäst tonförståelse får äta mest.

Någon som förstått min text;-) ?

4 kommentarer Lägg till din

 1. La du ut ett ”döpt” föremål bland flera ”odöpta” (vilket svenska…) innan du började namnge flera?

 2. jennymorales skriver:

  Kommer faktiskt inte ihåg exakt. Tror jag la ut 2-3 odöpta föremål bland ett döpt. Sen döpte jag ett till föremål och la in bland några andra odöpta. Sen la jag in ett döpt föremål bland 6-7 olika föremål. Där varierade jag sträckan dit och rätt föremål. Fungerade förvånansvärt bra faktiskt. Sen har jag inte orkat träna mer;-D Näste steg med lite mer träning före vore att lägga in fler döpta i högen med odöpta samt lägga dem på olika platser. Jag är inte ute efter ett döpa många ord utan hålla det relativt enkelt och ändra utmaningar på själva övningen snarare än föremålen. Hur går det för er?

 3. jennymorales skriver:

  Förresten, vi får väl ha ett gemensamt dop för alla sen;-)*ASG*

 4. Gemensamt dop – absolut!

  Det går så där… Jag tror jag går för fort fram som vanligt.
  Tiger som är lite mer tänkande och mindre apporteringsvillig fixar det bättre än Mick, som mest gissar och blir frustrerad då det är fel mer än två gånger i rad.
  Jag är inte heller ute efter att lära dom så många ord som möjligt, utan mer få en inblick i deras sätt att lära. Jag – som är en safer (läs fegis) är restriktiv med att testa hit och dit i själva lydnadsmomenten, men här vågar jag prova både det ena och andra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s