Om Kul..

on

Inför tävling säger många att de bara ska in och fokusera på att ha kul.

Men vad menar man egentligen?
Att hunden ska få en bra upplevelse av tävling?
– Att man ska få information från tävlingen genom att ha kul?
– Att det är kul att tävla oavsett resultat?
– Att vi har tränat för lite så vi ska bara ha kul?
– Att vi ska ha kul medans vi kammar in första priset?
– Att man tävlar för att det är just Kul?
-osv….

Inte lätt eller hur?

Igår satt jag med mina tankar och några av er vet att jag inte haft det Kul ibland när Mini tänker på allt annat Kul på plan än ff – när vi går ff. Sedan blir det en dålig känsla och den vill man inte ha det första man gör på plan. Så hur har man Kul med sin bästa vän när det inte känns Kul? Jag menar då inte metoden för att ändra beteendet i ff (för oss är den ständigt i arbete) utan är helt ute efter hur man finner känslan Kul? Oavsett vad man man vill förändra för beteende i sin träning. Dom hänger ihop, jag vet men vissa saker kan man påverka själv. Dessa har jag kommit fram till:

 

Varför tävlar jag?
Det är så jädrans Kul att tävla!

Hur viktig är denna tävling?
Inte alls resultatmässigt! Men jag vill gärna vinna. Realistiskt nej men jag vill alltid vinna ändå. Släpp det eftersom det inte är realistiskt. Denna tävling är viktig för att fortsätta öva på att tävla, både för mig och Mini. Samt viktig för att se hur detta upplägg före fungerat samt en del andra ändringar. Information.

Vad har jag tränat för?
Vi är mitt inne i en början av en träningsperiod med transporter, ingångar och ff.  Vi har tränat en del helhet sista tiden. det har känts bra. Förstnämnda bör ha förbättrats sedan innan, helhetsmässigt bör det också vara bra. Fokus har inte legat på detaljnivå.

Vad är viktigast att fokusera och lägga krutet på?
Att jag ska följa det vi tränat på! Jag ska göra mina uppgifter på plan  för att få information om vi är på rätt spår eller inte! Jag ska inte fokusera på att vi kanske kommer ha Ludvikas knäppaste ff utan på att vi övar oss på att hantera och cementera en bra känsla. Den är viktigare än positioner och kontakt. Resten kommer för jag är envisare än Mini 😉  Fokus på bra känsla och därför inget alls på momentresultaten.

Vad påverkar min känsla och vad lättar min känsla?
Jag vill vara förberedd innan tävlingen och känna att jag kan ägna mig åt att förbereda Mini och vår insats i övningarna. Jag tänker tankar  om hur kul det är att tävla för det är ju sant. Jag älskar att tävla och Mini älskar att träna! Att jag som nu reder ut varför jag tävlar och var fokuset ligger!

Nu ska jag packa och göra mig i ordning inför informationsutbytet med Ludvika Bk och jag ska ha jävligt kul med mitt hjärta Mini och mina fina träningsvänner som jag har turen att ha på plats!

Dela gärna med er om hur ni har Kul med era vänner på plan! Jag vill höra…

 

 

En kommentar Lägg till din

  1. toktassarna skriver:

    Jag tänker nog lite så att när jag kommer till tävling då ska jag ha tränat tillräckligt för att inte behöva tänka på att hunden ska vara fokuserad, att den ska kunna allt jag behöver be den om osv. Då ska jag bara njuta av frukterna av träningen, helt enkelt. Och det är Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s