Konskick

on

Konskick-en variant under inlärning

Vissa lydnadsdelar tycker jag är svåra att ta ur momentet och generalisera till själva beteendet och inte situationsbeteendet. Alltså ett beteende hunden kan om det står tex. en kon där.

Jag vill kunna ställa dit något annat och hunden ska göra samma beteende. Då har den fattat. Säger jag ett verbalt kommando ska den även gälla lika mycket t.ex. runt ett fotbollsmål som runt ett hopphinder. Just vad gäller konskicken har jag haft svårt att få till en rak tanke utan att hon tänker runda:-D. Vilket inte är konstigt alls, det tar bara lite längre tid eller så får man hitta på nåt annat.

I vårt fall använder jag mig av en färdighet hon har sedan innan. Stå med bakben på en rund låda i balans mot mig. För är hon sned korrigerade hon sig själv och tog upp bakbenen (första passet).
DVS hon förstod direkt att det var balansen mot mig kl 12 som var viktig. Nu kan lådan stå fel och hon ställer sig ändå kl 12 mot mig även med bakbanen. Mini har bråttom och antar saker i förväg ibland och jag är en fartnörd som inte vill dämpa heller. På detta sätt kan jag på ett väldigt tydligt vis förklara vad jag vill dvs. att hon ska stå med HELA kroppen vänd mot mig, även bakben. Det är så gulligt, för det blev så TYDLIGT för henne just biten med bakbenen *hjärtat*. Vi har tidigare kört bilmatta som target men hon greppar inte att det gäller hela kroppen. Skulle inte jag heller gjortJ

Vi har kört två korta pass. Första passet var jag mestadels framför lådan och konerna med henne i varierande avstånd. I detta pass kom vi direkt upp på att jag kunde stå på 4-5 meters avstånd med bibehållet kriterie. Jag tror det här kan bli ett kul sätt att fila på momentet utan att det är konen hon fixerar vid och det blir helt utanför momentet också om man vill. Jag kör medvetet med flera koner.

Nästa pass ska jag lägga in föremål runt om. Samt ta bort hjälpmedlet något skick eller så.

Här kommer en liten filmsnutt.

 

5 kommentarer Lägg till din

 1. starsweepers skriver:

  Smart grej till en smart hund 😉 Kram!

 2. jennymorales skriver:

  Ha ha…tror Maya kan gilla denna uppgiften;-)

 3. Anna & Juni skriver:

  Smart! 🙂

 4. Hanna skriver:

  Bra tänk! Ska klura på en variant åt oss 🙂

 5. åsah skriver:

  smart!! det är sånt här som är kul tycker jag.. längtar tills man får klura lite mer, när man kommit förbi den tråkigaste klassen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s